GODISNJICE: 250. rodjendan W.A. Mozart-a

Ove godine sirom svijeta obiljezava se 250. rodjendan W.A.Mozart-a. Tim povodom u Sarajevu ce biti odrzan i koncert Sarajevske filharmonije u cast ovom istaknutom kompozitoru. Koncert je zakazan za srijedu 11.01.2006. u 20:00 h u Narodnom pozorištu Sarajevo.

W.A. Mozart je u toku svog kratkog zivota koji je trajao tek 35 godina vise od deset godina ili tacnije 3.720 dana proveo na putovanjima. Tri najvaznija grada na Mozartovom zivotnom putu su: Bec, Salzburg i Augsburg, ali se svakako moraju spomenuti i München, Passau, Paris, Frankfurt, Köln, Prag, Rim, Milano, Firenca kao i mnogi drugi. Veliki broj evropskih gradova veze dio svoje istorije za Mozartovo ime, sto pokazuje da se Mozart uistinu sa pravom moze nazvati pravim evropskim umjetnikom.
Zvukom Mozartovih arija i dueta koje ce u Sarajavu publici prezentirati austrijski i bosansko-hercegovacki solisti bit ce ujedno oznacen i pocetak predsjedavanja Austrije Evropskom unijom.
Djelo svjetskog muzickog genija iz Salzburga je i u Sarajevu – kao i u cijelom svijetu – postao sastavni dio kulturnoga naslijedja.

Austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini, Dr. Werner Almhofer, naglasava da godina 2006. pruza mogucnost da se pokaze kako je Mozartovom muzickom geniju uspjelo da kulturom zblizi gradjane Evrope.

1 komentar

Komentariši