Posljednji pozdrav Benji Filipoviću!

Dragi moji, ne moram vam reći koliko sam tužna što po treći put na svom blogu objavljujem ovako tuzne vijesti. U 45. godini ovaj svijet napustio je istaknuti filmski radnik Benjamin Filipović. Poznavala sam ga kao dragog, uvijek raspoloženog i nasmijanog čovjeka, spreman na šalu i nove akcije, čovjek koji se u isto vrijeme borio za sve bh. filmske djelatnike.

BIOGRAFIJA BENJAMINA FILIPOVIĆA
Rođen je u Sarajevu 1961. godine. Diplomirao je filmsku režiju na FAMU u Pragu (diplomski film “Plus, minus – jedan” donio mu je Veliku zlatnu medalju Beograda na Festivalu kratkog metra i posebnu nagradu žirija na studentskom festivalu u Karlovim Varima). Potom su uslijedila dva kratka filma – “Čežnja za Buenos Ajresom” i “Mirna”. Godine 1990/91. režirao je svoj prvi dugometražni igrani film – “Praznik u Sarajevu”. Riječ je o jednom od posljednjih uspešnih jugoslovenskih filmova, za koji je Filipović dobio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu i koji je svrstan u deset najgledanijih filmova svih vremena u BiH. U isto vrijeme režirao je TV seriju “Top-lista nadrealista” za Sarajevsku televiziju.
U toku rata režirao je kultni film “Mizaldo – kraj teatra”, koji je premijerno prikazan na festivalu u Berlinu 1994. godine, poslije čega je uslijedila duga lista festivala na kojoj se našao i festival na Paliću. Jedan je od osnivača TV mreže OBN, na kojoj je radio kao glavni urednik i umjetnički direktor. Za ovu kuću režirao je kratki film “Superdobra ideja”, koji mu je 1997. doneo nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barseloni. Godine 1999. režirao je 13. epizodu TV serije “Familija d.o.o.”. Radio je kao profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i Tuzli. “Dobro uštimani mrtvaci” su treći igrani film ovog reditelja, s kojim je prošle godine zvanično otvoren 11. Sarajevo film festival. Benjamin Filipović bio je predsednik Asocijacije filmskih radnika BiH i član Evropske filmske akademije (European Film Academy – EFA), kao i Društva filmskih i TV reditelja Nemačke (Bundesverband der Fernseh Filmregisseure in Deutschland).

1 komentar

Komentariši