KRITIKA: O Sajmu knjiga je riječ…

Dragi moji bloggeri,

Znam nisam pisala dugo, ali tako vam je kada je obaveza mnogo, a vi sami ih obavljate. No, kao što znate 23. aprila završen je ovogodišnji XIX Sajam knjiga i učila i IX Bijenale knjige.

Moja emisija Sarajevo art, koja ce biti emitovana u petak 27. aprila bice posvecena ovom Sajmu, ali me je zaista interesovalo sta vi koji ste posjetili Sajam mislite o njemu i imate li neki prijedlog za poboljsanje Sajma?

Naime, moje zamjerke ove godine odnose se na slijedece. Kako vam za Sajam treba vise sati, potrebni su i bolji uslovi, pod tim podrazumjevam da Centar Skenderija mora imati klimu u hali u kojoj se odrzava Sajam, a smjesa svih zvukova sa razlicitih standova remetili su centralne promocije knjiga i izdavaca, o cemu bi se u buduce moralo voditi racuna. Ove godine kreacija centralne pozornice koja se zove Bosanska kuca, po najmanje je izgledala na naziv koji nosi, jer su je od kartona Natronka Maglaj, umjetnici Aleksandra Nina Knezevic i Zijah Pekmez napravili poput avlije sa klupama od naslaganog kartona i sl. S druge strane oni koji su redovni posjetioci ovakvih manifestacija mogli su primjetiti kako srbijanski standovi nude iste knjige, sa malo drugacijim dizajnom, kao i hrvatski standovi, izuzev nekoliko novih izdanja, dok bh. izdavaci su opet u uslovima u kojima zivimo i uprkos PDV – u na knjigu uspjeli prikazati nekoliko novih izdanja. Najveci problem je bio sto se izdavaci ove godine nisu usaglasili izmedju sebe, vec su koristili i medije za svoje licne obracune, pa je tako predlozena i inicijativa nekolicine izdavaca da se sa mjesta predsjednika izdavaca i knjizara BiH smijeni sadasnji predsjednik Ibrahim Spahic, a predstavnici stamparske kuce Bemust su se cak protivili i nagradi za najljepsi stand koja je umjesto njima dodijeljena standu Svedske ambasade. Pa me sada shvatite kako da covjek normalno, ne optereceno posmatra ovu svetkovinu knjige, kada sve ovo vidite. Stoga, ukoliko ste sve ovo procitali, napisite i vi svoj komentar. A da vam ne kazem i to da iako je najavljena svecana ceremonija zatvaranja Sajma prethodno u 19:00, a potom u 18:00 h,  nije ni odrzana, niti je iko znao za nju, a vrata Sajma su vec u 17:00 h bila zatvorena za sve posjetioce!

Komentariši