BAŠČARŠIJSKE NOĆI: KLAVIRSKI DUO IDA ČERNEČKA I FRANTIŠEK PERGLER

 

U Bošnjačkom institutu večeras (21.07.2007.) u 20:00 h, nastupit će vrsni pijanisti: Ida Černečka i František Pergler iz Slovačke. Inače, oboje su profesori na Muzičkoj akademiji u Bratislavi.

Za sarajevsku publiku će izvesti slijedeći program:  

Ludwig van Beethoven:         Drei Märsche, Op.45

Johannes Brahms:                 Walzer, Op.39

Georges Bizet:                      Jeux d’Enfants, Op.22

Francis Poulenc:                   Sonate

Svi ste dobrodošli, a u nastavku teksta donosim vam i detalje iz njihove bogate biografije:

Ida Černecká spada među najeminentnije Slovačke pijaniste. Još je u ranoj mladosti fascinirala izraženom kulturom zvuka i dubokim muzičkim osjetom. U dvanaestoj godini osvojila je prvu nagradu na takmičeju u Pragu, a 1968. godine je pobijedila na takmičenju „Smetana Piano Competition“ u Hradec Králové. Godine 1972. dobila je diplomu na takmičenju „International Bach Competition“ u Lajpcigu, a naredne godine na takmičenju „F. Busoni Piano Competition“ u Bolzanu. Studij je završila na Akademiji muzičkih i dramskih umjetnosti u Bratislavi, u klasi prof. Rudolfa Macudzinskog. Postdiplomski studij završava na Muzičkom konzervatoriju „P.I.Čajkovski“ u Moskvi, u klasi prof. Vere Gornostaeve.

Nastupala je širom Europe i snimala za diskografsku kuću OPUS kao i za strane izdavače MUSICA i NAXOS, te za Radio Kopenhagen i Radio Berlin. Njeni snimci su veoma poznati širom svijeta. Pored koncertne aktivnosti, ova umjetnica predaje na Akademiji muzičkih i dramskih umjetnosti u Bratislavi, drži seminare i često je član žirija internacionalnih pijanističkih takmičenja.

 

František Pergler je znameniti slovački pijanista. Studirao je na Akademiji muzičkih i dramskih umjetnosti u Bratislavi, u klasi prof. Marián Lapšanský i Zuzana Štiasna-Paulechová. Nakon uspješne odbrane doktorata, pod mentorstvom Ide Černecke, dodijeljena mu je titula doktora umjetnosti. Aktivno je učestvovao na nekoliko internacionalnih kurseva kod eminentnih ličnosti kao što su Halina Czerny Stefanska, Eugen Inđić, Ewa Bukojemska, Kevin Kenner i Phi Schien-Chen. Vrhunac njegove dosadašnje karijere je plasman u polufinale međunarodnih pijanističkih takmičenja “J.N. Hummel” u Bratislavi (1991) i “M. Canals” u Barseloni (1992).

Solističke nastupe imao je širom Europe. Poznat je i kao interpretator kamerne muzike. Zajedno sa Idom Černeckom izvodi kompozicije za klavir četveroručno. Trenutno predaje na Akademiji muzičkih i dramskih umjetnosti u Bratislavi.

 

 

 

Komentariši